Voice over IP biedt eindeloze voordelen voor eindgebruikers en netwerkbeheerders. Om in te spelen op de evolutie naar IP zal Proximus vanaf 1 januari 2017 voor elke nieuwe aanvraag van telefoonlijnen, een VoIP-oplossing voorstellen in plaats van digitale telefonie (IDSN).

Klaar voor de toekomst

Door de veranderende communicatienoden in de professionele wereld kan zich een vernieuwing van ICT- en netwerkinfrastructuur opdringen. Alsmaar meer bedrijven kiezen ervoor alle communicatie over één geïntegreerd IP-platform te laten gebeuren.

Meer netwerkcapaciteit voor het Nieuwe Werken

Vroeger wisselden bedrijven informatie uit via het analoge (PSTN) en digitale (ISDN) telefoonnetwerk. Vandaag houden medewerkers videoconferenties op hun PC, wisselen ze informatie uit via instant messaging, zetten ze virtuele meetings op met desktop sharing en gebruiken ze bedrijfstoepassingen via de cloud. Hierdoor is de vraag naar netwerkcapaciteit verveelvoudigd. Om aan die vraag te voldoen, is een evolutie naar glasvezelconnectiviteit en IP (Internet Protocol) als onderliggende netwerktechnologieën aan de orde. Alle communicatie, zowel data als spraak, gebeurt dan via één geïntegreerd IP netwerk met een redundante capaciteit.

ISDN verouderd

We evolueren in ijltempo naar een netwerkeconomie waarin alles altijd, overal en ogenblikkelijk beschikbaar is. Deze evolutie verloopt parallel aan een technologische trend onder fabrikanten van netwerk- en communicatieapparatuur om analoge en digitale verbindingen in bijvoorbeeld telefooncentrales naar SIP (Session Initiation Protocol) om te zetten. Als gevolg hiervan zullen de huidige ISDN- of PSTN-systemen snel verouderd raken. Meer dan ooit is het voor bedrijven cruciaal om een duidelijke visie te hebben op de modernisering van de eigen ICT-infrastructuur. De vernieuwing van uw telefooncentrale is het ideale moment om de aanpassing van de hele infrastructuur en de consolidatie van data- en spraakverkeer en uw telefooncentrale via IP te overwegen.

Voice over IP

Eén van de belangrijkste troeven van Voice over IP is de rijke mediacommunicatie. VoIP-protocollen (zoals SIP) draaien op de applicatielaag en kunnen makkelijk samenwerken met andere toepassingen, zoals e-mail, webbrowsers, instant messaging of sociale netwerkapplicaties. Voorbeelden zijn de aflevering van voicemail via e-mail, click-to-dial op een website of een knop om te bellen in een e-mail. Ook het beheer van uw ICT-infrastructuur ondervindt alleen maar voordelen. Door de integratie van data en telefonie over IP moet u slechts een enkel netwerk onderhouden, wat kostenbesparingen meebrengt. Dit kan ook een gunstige impact hebben op gesprekskosten, zeker voor buitenlandse verbindingen, omdat internationale vestigingen nu op hetzelfde IP virtueel privé netwerk (VPN) worden geplaatst.

Proximus neemt dit jaar een nieuwe stap met de inrichting van hun netwerk naar IP-technologie. Er worden op grote schaal nieuwe glasvezellijnen geïnstalleerd en bestaande ADSL-klanten krijgen een upgrade in snelheid naar VDSL2. Dit betekent ook dat Proximus op 31 december 2016 de verkoop van nieuwe ISDN-2-lijnen zal stopzetten. Proximus blijft ISDN-2 uiteraard ondersteunen, maar nieuwe aansluitingen zullen vanaf dan in Voice over IP aangeboden worden.

Bron: Proximus.be

×
Show